A zecea lume – Vladimir Colin

Un segment mai puțin cunoscut este literatura științifico-fantastică română. Considerat a fi cel mai important scriitor român în acest gen literar, Vladimir Colin (pe numele real Jean Colin) a debutat cu un volum de basme după care a urmat prolifica sa perioada de literatură științifică pentru care a obținut trei premii Eurocon, o performanță unică pentru un autor român.

a_zecea_lume

A zecea lume (1964) este primul roman științifico-fantastic al autorului și prezintă dilema unei societăți galactice. În viitor, toate cele nouă planete ale sistemului solar sunt colonizate și aduse la același rang cu „planeta-mamă” Pământ. Descoperirile umanității nu se opresc aici, ba din contră, este descoperită a zecea planetă, care la rândul ei găzduiește forme de viată primitive.

În spiritul atâtor exploratori, să înlocuim populația locală cu cea „invadatoare”? Sau să ajutăm civilația primitivă să evolueze la standardele celorlalte planete? Pentru ca să avem o dilemă chiar mai mare, planeta recent descoperită nu prezintă o singură formă de viață dominantă (i.e. dinozaurii în Jurassic, oamenii în prezent), ci două! O specie humanoidă și agresiva (posibil pleonasm aici) care aduce aminte a primate, dar care au dezolvat scrisul, împreună cu o specie pașnică, canalizată pe suflet, care a dezvoltat telepatia, au un război intra-planetar pentru supremație, respectiv existență.

Ca niște „zei” atotputernici, îi veghem de la distanțe de câteva unități astronimice și ne întrebăm în consiliul nostru galactic: Ce facem? Pe cine sprijinim? O carte care pune întrebări și inivită la discuție, dar care oferă și informații științifice din astronomie, biologie, fizică, dar și din sociologie:  A zecea lume, de Vladimir Colin.

Advertisements

We would love to hear your opinion on this article!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s